Участници в летните програми на института за изкуствен интелект ИНСАИТ (INSAIT)

...
Участници в летните програми на института за изкуствен интелект ИНСАИТ (INSAIT)
Коментари Харесай

За първи път от 39 г. публикация на наши учени е включена в престижен форум за изкуствен интелект

Участници в летните стратегии на института за неестествен интелект ИНСАИТ (INSAIT) към Софийския университет способстваха за следващ триумф за България в региона на изкуствения разсъдък.

 

Ученичката в 12-и клас на Бургаската математическа гимназия " Акад. Никола Обрешков "  Теодора Тодорова и възпитаничката на ETH - Цюрих Анна Михалкова, приключила Софийската математическа гимназия, записаха имената си измежду създателите на конференцията AIStats 2024, оповестиха от МОН. Форумът ще се организира през месец май тази година във Валенсия.

 

Проектът е воден от доктор Никола Константинов и докторанта Никита Цой, а в границите на летния си стаж в ИНСАИТ към екипа се причисляват Анна и Теодора. Теодора е част от STARS, стажантската стратегия за надарени български възпитаници, а Анна става част от SURF, интернационалната изследователска стратегия за бакалаври на ИНСАИТ.

AIStats (съкратено от Artificial Intelligence and Statistics) е една от най-реномираните конференции в света в региона на изкуствения разсъдък и статистиката. Всяка година на нея си дават среща водещи откриватели и специалисти от университети и софтуерни компании.

 

Сред разработките, показани в предходни издания на конференцията, са основни съставни елементи от актуалните невронни мрежи, които се употребяват и в артикули като ChatGPT.

 

Проектът на ИНСАИТ представя нови логаритми за основаването на изкуствен интелект, където данните на всеки участник се употребяват за образованието на модела, без тези данни да се споделят. Това е първото присъединяване на българска институция в 39-годишната история на този влиятелен теоретичен конгрес, прецизират от МОН. Приетата публикация в AIStats може да се преглежда като исторически триумф за България по още една причина - Теодора сега е възпитаник в 12-и клас и способства за подготовката на научна разработка на международно равнище. Успехът за Анна е също впечатляващ - сега тя е трети курс в един от най-реномираните университети в света - ETH - Цюрих. ИНСАИТ ѝ дава действителна опция след дипломирането си да се завърне в България и да създава технологии на международно равнище.

 

След триумфа на стратегиите STARS и SURF, ИНСАИТ планира последващи начинания за развиване на българските гении и задържането им в страната.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР